GYEREKSAROK

Megkérdeztünk gyerekeket, hogy szerintük ki az az ügyvéd, mi a feladata, hogyan is képzelik el az ügyvédet munka közben… Meglepő talán, de rendkívül sok igazságot rejtő és nagyon érdekes választ kaptunk.

“Az ügyvéd olyan, mint Zorro. Megvédi a Jókat a Rosszaktől, ha a Jók nem elég erősek ahhoz, hogy megvédjék magukat.”
folyt.:
“Az ügyvéd megvédi a Rosszakat is, mert azok is bajba kerülhetnek. Ilyenkor ő is Rossz, és szégyelli magát. ÉN NEM SZERETNÉK ÜGYVÉD LENNI!”
(Andris, 8 éves)
Az ügyvédi irodában
“Az ügyvéd feladata az, hogy megvédje azt, akit bántanak. Bármi áron, és bármilyen furfanggal. Aztán, ha minden jól megy, a Jók elnyerik jutalmukat, a Rosszak pedig jó útra térnek, és…, és… Itt a vége, fuss el véle!”
(Jani, 10 éves)

“Az ügyvédet lepénzelik, hogy védje meg a bűnözőket, vagy ártatlanokat – szóval akiket kell. Ő pedig rendesen elvégzi a munkáját, és kiszabadítja őket, mert ért hozzá. Ha ő a jobb, sikerül. Ha a másik fél a jobb, akkor nem jön össze. De mindenképpen meg kell próbálnia, mert ez a munkája. Hát az igazi bűnözők… az egy nehéz ügy. Nincs mese, azokat is védenie kell… Igen, a Gonoszokat is védi, amíg a lelkiismerete engedi… Én nem lennék ügyvéd. Észrevenné a bíró, hogy vörösödik a fülem, és lebuknánk,… de tényleg, ne röhögjetek, nekem tényleg vörösödik a fülem, ha csalok!”Az ügyvéd, mint a postás
(Gábor, 12 éves)

“Az ügyvéd pontosan tudja, hogy mit szabad, és mit nem szabad. Megtanulta sok-sok vastag egyetemi könyvből. De nem az a feladata, hogy nyakoncsípjen, nem! – az a Rendőr dolga! Hanem ő megmondja, hogyan tudod mégis azt csinálni, amit szeretnél, de nem szabad. Furfangosan túljár a Törvény eszén. Mint a székely ember a mesékben.”
(Gábor, 12 éves)

“Szerintem nem jól tudod. Az ügyvéd olyan, mint egy idegenvezető. Segít eligazodni a Törvény Dzsungelkönyvében. A mamám mondta, és ő tudja, mert ő is ügyvéd. Csak most nem vezet senkit, csak engem, meg a három kistestvéremet.”
(Jani 10 éves osztálytársa)

Hajviseleti per“Az ügyvéd jóképű, okos, és mindig elegáns. A táskája tele van fontos papírokkal. Az irodája üvegpalotában van, és bőrfotelben ül, mindig az ablaknál. Megérti a halandzsa nyelveket, és le tudja fordítani magyarra. Vagy angolra, mert az is egy értelmes nyelv.
(Andris & CO – 1.b osztály – vannak jogász szülők is)

“Kedvenc állata: Róka koma
Kedvenc filmjei: például a Lovagregény, ahol William Geoff segítsége nélkül sosem lehetett volna igazi sir! (Megj.: In memoriam Heath Ledger az egész család Lovagregényt nézett két hete – méghozzá meglehetősen erős érzelmi töltettel…)
Még gondolkoznom kell egy kicsit, hogyan is magyarázzam el…”
(Andris, 8 éves)

“Az ügyvéd összetett szó, melyet az “ügyes” melléknévből és a “véd” igéből képeztek, két fölösleges betű elhagyásával, szerintem valamikor Mátyás király halála után, mikor oda lett az Igazság.”
(3. osztályos nyelvtan anyag zagyvaléka – Jani 10 éves barátja)