POLGÁRI, KERESKEDELMI SZERZŐDÉSEK

Mind a természetes személyek, mind a cégek számtalan szerződést kötnek naponta. Szerződést kötünk akkor is, amikor a sarki boltban kiflit vásárolunk, akkor is, amikor a családi autót vesszük vagy a házunkat építettjük és akkor is, amikor vállalkozások egyszerűbb vagy összetettebb szerződéseket kötnek a termékeik eladására, biztosítására vagy szállítására.

A számtalan szerződéskötés között vannak olyan jogügyletek, amelyek különösebb szakértelmet nem igényelnek (pl. a kifli vásárlása), vannak azonban olyanok is, amelyek tekintetében jogi közreműködés szükséges.

A számos szerződéstípus közül a legjellemzőbbek az ingó (pl. gépjármű vagy hajó) és ingatlan adásvételi szerződések, a használati megállapodások, bérleti szerződések, a megfelelően biztosított kölcsönszerződések, az engedményezési és tartozásátvállalási megállapodások, a megbízási és vállalkozási szerződések, a szállítási és fuvarozási szerződések, a letéti szerződések vagy egyéb együttműködést biztosító megállapodások.

Kevésbé gyakori, de irodánk mégis gyakran foglalkozik előadóművészi, reklám- és egyéb marketingszerződésekkel, illetve a szerzői jogot ugyancsak nagyban érintő tervezői, valamint felhasználási (licencia) szerződésekkel.

INGATLAN ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉSEK

INGATLAN AJÁNDÉKOZÁSI SZERZŐDÉSEK